Иван Вазов е средно училище в Нова Загора. Намира се

...
 Иван Вазов е средно училище в Нова Загора. Намира се
Коментари Харесай

Деца от гето ходят редовно в клас, глаголите са лесни, а математиката – вкусна

  „ Иван Вазов ” е приблизително учебно заведение в Нова Загора. Намира се съвсем в центъра на 22-хилядния град. В някои класове учениците са съвсем единствено от 6-хилядното гето кв. “Шести ”. Част от сегашните второкласници на началната учителка Розалина Паскалева – също. Паскалева прави чудеса с децата. Предходният й випуск – единствено с деца от кв. “Шести ” – получи доста положителни резултати на наложителното външно оценяване след 4-ти клас. Осем възпитаници имаха шестици. Учителката взриви стандартите. Тя първа в Сливенска област стартира да употребява електронните технологии в уроците си и до наскоро бе единствена. На новите технологии се дължат забележителните резултати в работата й с деца билингви.

 Розалина Паскалева декларира, че цялостен живот има еднакъв брачен партньор, еднакъв персонален доктор и стоматолог и цялостен живот работи в едно и също учебно заведение. „ В специалността обаче съм отворена за всевъзможни новости и с тях завоювах и децата, и родителите им “, изяснява тя. На първия образователен ден преди години, когато посрещнала предходния си випуск единствено от ромски деца, претърпяла непредвиден потрес. В двора се събрали доста татковци. „ Ние в „ Иван Вазов “ всички сме усмихнати и приветливи хора. Но аз подавах ръка на бащите за „ добре пристигнали! “, а те отказваха да я одобряват! “, спомня си Паскалева. По-късно й обяснили. Жителите на кв. „ Шести “ се самоопределяли с турско етническо схващане, били мюсюлмани. Нямало по какъв начин бащите да одобряват подадената й ръка, тъй като тя била „ изначално неверна “ – жена, освен това християнка. С православно кръстче на врата. „ Е, поканих ги и те участваха в първия час. Беше за това, което знаят от детската градина, електронен урок с потреблението на доста техника. Бяха доста впечатлени. Таткото на едно от момченцата пристигна при мен. Каза ми, че е благополучен, че ще бъда учителка на техните деца, и се извини за реакцията си, тъй като в тяхната вяра по този начин се постъпвало “, добавя Паскалева.

 Тя трансформирала всеки петък в Деня на мама и тате. В началото идвали малко родители, най-после майките станали най-редовни участници в специфичния ден. Даже децата започвали да им преподават математика и граматика с таблетите. „ Искам да подчертая, че става въпрос за фамилии, множеството от които нямат компютър, фотоапарат или мобилен телефон от по-добрите. Но учениците се справяха! Както споделя една млада колежка, в случай че едно цвете не вирее, кой е отговорен? Цветето или средата? Ние сме средата, затова ние би трябвало да се променим. А децата необикновено бързо усвояват новите технологии, даже ме изумяват “, споделя педагогът.

„ Нямам подготовка по компютри. Но през 2010 година бях на един тридневен курс на доцент доктор Румяна Папанчева и доцент доктор Краси Димитрова от бургаския университет „ Асен Златаров “ и те ме възпламениха по технологиите. Обучението беше с прелиминарен конкурс. Избраха ни 30-ина преподаватели от цялата страна. Това са най-хубавите учители в България “, описа Розалина Паскалева. Станали съидейници, най-близки другари освен  между тях, а и с учениците си. Последвало второ образование, в Божурище, с екипа на новия български учебен артикул „ Енвижън “. Неговите създатели тогава били студенти, в този момент зрели мъже, притежатели на компанията „ Нимеро “. „ За първи път някой ме питаше от какво се нуждая аз, с цел да направи такава платформа, която ще ми прави работа! “, диви се и през днешния ден Паскалева. Завърнала се от образованието на 11 септември. Толкова била въодушевена, че решила да открие новата образователна година с електронен урок. Работила доста. Но даже в 3 часа през нощта против 15 септември урокът не тръгвал. Видяла, че един от създателите на „ Енвижън “ е на линия в скайп. Писала му. В 5 ч той й върнал урока назад. Оказало се, че новата система не разпознала някакъв знак. Всичко това било доста потребно, тъй като тогава се създавала платформата, а Паскалева и други апробатори като нея я тествали първи, с цел да може да бъде доусъвършенствана. И по този начин в първия образователен ден съумяла да зарадва децата.

 „ Направо взривихме учебното заведение! Уникална наслада! Викове, викове! Учениците споделиха: желаеме по този метод да учим! И по този начин започнах. Урокът беше за прочетените книги през лятото “, споделя учителката. В началото оставали след часовете с учениците, те й помагали, изготвяли урока и на другия ден го представяли в клас. Обичали таблетите, безжичните мишки, не се страхували от техниката и опитите. Използвали ги, с цел да учат, а не да пилеят времето си. А с Клуба на 30-имата другарството ставало все по-силно. „ Златка Чардакова да вземем за пример, която е водещо име в специалността ни, направи урок по съчинение с моите ромчета, до момента в който беше в Баку. Използвахме система, сходна на скайп. Децата пишеха съчинение, тя им беше учителят от Баку “, споделя Розалина. Лидия Ганева, Геновева Йотова, Тони Миланова, Роси Минева, Даниела Велчева, Евгения Петкова, Шерин Мехмедова, Веска Петрова…Това са все отлични учители от разнообразни краища на страната. „ Моята активност беше посредническа.

 Класната й стая е напълно друга от доста други. Чиновете не се подредени в две-три редици, а са в кръг, към стените. В средата има огромно празно пространство. През множеството време госпожата не е пред дъската, а измежду учениците. От едната страна е компютърът й, той задава „ прожекциите “ на игрите, анимацията и илюстрациите върху  отсрещната стена на помещението. Освен „ Енвижън “ Паскалева употребява учебен артикул с кинекттехнология „ Джъмпидо “. В създаването му е взел участие български преподавател – Деси Миленкова от София. С „ Джъмпидо “ дилемите се вземат решение с игри. С придвижвания на ръцете и на тялото децата показват правилния отговор. Накратко, огромно танцуване пада в клас. Без напрежение, до момента в който се забавляват, дребните учат. Почетно място в стаята е отредено на роботизирана пчела, дребен компютър. Тя се движи и демонстрира правилния отговор, в случай че учениците са задали верните параметри. Това са първи стъпки в програмирането. Автор на пчелата е също български преподавател – Ангел Ангелов от Шумен.

 Понякога математиката става „ доста вкусна “. Тези дни да вземем за пример утринната закуска не се харесала, второкласниците на Розалина останали гладни. Купила им солени бисквити. От какъв брой десетици и какъв брой единици е формирано цифрата 33? И малчуганите подреждали върху салфетки по 3 огромни и 3 дребни бисквитки. После ги изяждали. Е, чуло се гласче: „ Много ожаднях! “. Друго го затапило: „ Абе не помни ли, че човек устоя без вода 3 дни!? “. „ Всъщност за бисквитките се сетих около нашия другар Тони Миланова от Божурище, тя също е водещ преподавател в страната. Нейните четвъртокласници пък „ изпукаха “ математиката с пуканки. Но ние сме дребни и я изяждаме “, смее се Розалина. „ Такива учители са днешните будители. Сега, с новия закон, работата ни ще се прави оценка отново по резултатите. Но шестиците не всеки път са всичко. За мен и сътрудниците ми е значимо, когато децата имат тласък да идват постоянно в учебно заведение, когато учат и когато родителите им ни поддържат “, разяснява директорката на учебното заведение Диана Тошева.

Инфо: www.trud.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР